Sedan barnsben har jag velat skriva låttexter och tonsätta dem. Men jag vågade inte ta steget in i den världen som ung. Efter att jag utbildade mig till musiklärare, gav det mig redskap till att förstå melodiernas inre struktur. Därefter har jag sakteliga tagit mod till mig att närma mig hantverket samt tagit steget att förmedla min inre röst. Min tanke är att både skapa och ge ut sköna låtar på gutamål (det gamla gotländska språket).

Under de senaste åren har jag samarbetat med ungdomsvännen Mikael Lyander som driver Sandkvie studio i Visby. Det har resulterat i några låtar nu: Gåttlänsk jantenatt, Astäuar, Ein seiste dans, Veisu um Sjögren, Mitt Wisby och Bäre Däu. Längst ner på sidan hittar du även mitt premiärsläpp Gullvivu – Grymlings Där gullvivan blommar på gutamål.

Låtsläpp 14/6 2023

Denna nya version av Svante Petterssons ”Gotländsk sommarnatt”  ligger som grund till kulturprojektet ”Gåttlänsk jantenatt”. Se länk.

Medverkande: Mikael Lyander (produktion, inspelning, mixning, mastring och slagverk), Rune Gardell (arrangemang, dragspel, piano och bas), Kenneth Waernquist (gitarr), Anna-Lena Johansson (konstnär), Cecilie Larsson (bildredigering), Ingrid Wahlgren (gutamålsstöd) och jag (text, produktion och sång).

Svensk låttext:

GÅTTLÄNSK JANTENATT

Stilla faller de små orden, som har snurrat i min knopp.
Som från dagens prat och möten, somnar in i nattens vård.
Innehållet ska få vila efter dagens långa pass
och hela jag ska nu ta en paus från allt.

Men ur bröstet och från själen, hör jag hur det kastas runt;
genom vener och till celler, från tårna till hjässans skal.
Medan jag tar och andas, fixar kroppen som den vill
– vävas drömmarna i stilla jantenatt.

Jag har vandrat genom känslor, både hit och dit och runt.
Lyssnat på hur andra talar, hur andra tycker till.
Och det gör så ont i hjärtat när de klämmer till med sitt,
kikar ner och struntar vad som hänt med mitt.

Och jag undrar hur du tänker; hur världen för dig ter.
Och jag undrar varför just jag, har stora bekymmer med dig.
Vad ger det då för mening med att jag – just är jag
– om jag inte kan bestämma vem jag är?

Låtsläpp 3/2 2023

I sin profession strävar man ju efter att göra så stora och många förbättringar som möjligt; det är ju inspirerande och ger en vardagliga kickar. Men att dessutom kunna skapa utveckling på en politisk nivå, är för mig något höjt över det normala. Dock är det sammanhanget invecklat och i mina ögon rejält segt. När det slog mig att jag kunde skriva egna medborgarförslag utifrån en egen liten granskning – gav det mig idéer att knyta ihop det med mitt musikskapande.

”Astäuar” (grannar) är ett sådant försök, att skapa bättre förutsättningar för härbärget i Visby att säkerställa en välfungerande personalstyrka; att Region Gotland inkluderar alla medborgare i sin budget, även de hemlösa. Det fick Krister Dahlström – Gotlands och Sveriges store klassiske gitarrist – att hoppa på tåget. Och han i sin tur gav idén till att kontakta Gotlands store (skol)fotograf Jörgen ”Jörga” Kristiansson, då han har följt de utsatta (och de hemlösa) på Östercentrum i Visby över 10 år. Vårt gemensamma engagemang för dessa människor har resulterat i en fin film som vi är mäkta stolta över. Se länk

Medverkande: Krister Dahlström (musik, produktion/arrangemang och gitarr), Mikael Lyander (inspelning, mixning och mastring),  Jörgen Kristiansson (foto), Cecilie Larsson (bildredigering), Ingrid Wahlgren (gutamålsstöd) och jag (text, musik, produktion och sång).

Svensk låttext:

GRANNAR

Vill du vara mitt tak?
Vill du vara mitt golv?
Vill du vara mina väggar?
Mitt rum i luften står.

Om jag bankar på,
hör du mig då?
Om jag gör mig synlig
– äger något rum?

Ska du vara ifred?
Ska jag vara på håll?
Det är kanske en mening
med tomrum mellan oss.

Jag kanske inte passar in
i ett mellanrum
nära i ett sammanhang
där mitt möter ditt.

I luften finns ingenting,
i luften finns ändå allt.
Jävlar – vad det är svårt
begripa ditt och mitt.

Ser inte var jag går,
dimman den är tät.
Jag trampar på, i ett andrum.
Var blir nästa steg?

Kan inte komma ifrån;
mitt första rum det finns.
Att jag är en granne,
även om det inte sägs.

Vill du vara mitt tak?
Vill du vara mitt golv?
Vill du vara mina väggar?
Mitt rum i luften står.

 

Låtsläpp 22/9 2022

Att skriva en begravningslåt är svårt; det kan ju bli hur tungt som helst att härbärgera samtidigt som det ska komma något givande ur processen. 

Men utifrån de tröstande orden som kom till mig, kunde jag hitta ett fint möte som inte svärtades ned av det oändligt sorgliga. Därtill gjorde jag sedan verserna i nynnande form för att tillåta personliga tankar om den avlidne.

Denna visa framfördes för allra första gången under Sven Sjögrens minnesstund i Lummelunda kyrka den 12 juli 2022 på Gotland. Och den förekommer även i SVT-dokumentären ”Vad hände med Sjögren?” både i del 1 som 2.

Medverkande: Rune Gardell (produktion/arrangemang, arrangemang, inspelning, mixning, mastring, flera instrument och körsång), Kenneth Waernquist (produktion och gitarr), Hallfridur Ingimarsdottir (produktion/arrangemang), David Andersson (foto), Cecilie Larsson (bildredigering), Ingrid Wahlgren (gutamålsstöd) och jag (text, musik, produktion och sång).

Svensk låttext:

EN SISTA DANS

Får jag lov min vän,
en sista dans med dig?
Får jag lov min vän,
sista dansen nu?

 

Låtsläpp 22/9 2022

Under försommaren 2022 blev jag kontaktad av filmregissören David Andersson. Det resulterade i att jag skrev två låtar till SVT-dokumentären ”Vad hände med Sjögren?” – berättelsen om Gotlands största mordgåta. I första delen hörs främst denna låt i olika instrumentala delar. Dock utan text.

Medverkande: Rune Gardell (produktion/arrangemang, inspelning, mixning, mastring och piano), Kenneth Waernquist (produktion/arrangemang och gitarr), David Andersson (foto), Cecilie Larsson (bildredigering), Ingrid Wahlgren (gutamålsstöd) och jag (text, musik, produktion och sång).

Svensk låttext:

VISAN OM SJÖGREN

Du var den som tog i saker
och tog med oss fram;
lyssnade på de ord som sades
– skvallrade inte sen.

Sen grusades din väg för alltid
och du kom inte hem.
Det hände fort och nära
– men så långt från oss.

Efteråt har vi letat noga
och sökt med sockenhjälp.
Saknaden har varit evig
– både i tid och frid.

 

Låtsläpp 21/6 2022

Efter 30 år på fastlandet är jag tillbaka, återvändande till min underbara hemstad. Var eller varannan dag promenerar jag runt i denna unika plats på jorden. Tidigt i livet fascinerades jag av allt stort, smått och allt vackert. Jag har kommit på att jag nog alltid har uppfattat allt innanför ringmuren som mitt och därmed känt mig oerhört rik inombords.

Medverkande: Mikael Lyander (produktion, inspelning, mixning och mastring), Josef Karnebäck (produktion, arrangemang och musiker), Hallfridur Ingimarsdottir (körarrangemang), Hasse Tholin (foto), Cecilie Larsson (bildredigering), Ingrid Wahlgren (gutamålsstöd) och jag (text, musik, produktion och sång).

Svensk låttext:

MITT WISBY

Jag är inte din Valdemar,
en dansk från 1361.
Jag är inte din Valdemar
men jag tar dig nog ändå.
För du är min, åh, du är min,
mitt Wisby.

Din mur, din park, din fina trädgård.
Alla torn och torg som finns där.
Och en stor, ståtlig kyrka
bland många vackra ruiner.

Dina hus blev fasaden.
Dina gränder leder mig.
Och dina rosor spirar i mig.
Och kullerstenar – är min grund.

Jag är inte din Valdemar,
en dansk från 1361.
Jag är inte din Valdemar
men jag tar dig nog ändå.
För du är min, åh, du är min,

mitt Wisby.

Österport,
Söderport,
Norderport
är klivet in.
Men…

Jag är inte din Valdemar,
en dansk från 1361.
Jag är inte din Valdemar
men jag tar dig nog ändå.
För du är min, åh, du är min,
mitt Wisby.

 

Låtsläpp 27/8 2021

Att hamna på Spotify för första gången som kompositör, textförfattare och artist på en och samma gång – är det något speciellt? Jo (som en gotlänning säger), det är det nog allt. Fast det var nog ännu mer speciellt att göra sin första inspelning (under annandag jul 2019). Det är en än högre målstolpe att se tillbaka på när Sandkvie studio i Visby var bokad hela dagen. Fin lunch var hämtad från Jessens saluhall och grabbarna i bandet ”Falkes 2.0” var på plats. Under de första timmarna när vi skulle installera oss i teknikens värld, tittade Micke Lyander på mig och sa ”Shit, Ako – kan du fatta detta?”. Nej, det är knappt att jag fattar det än. Det är tur att det finns ordentligt dokumenterat. Se länk.

Meningen var att jag ville skriva den finaste kärlekslåt som fanns inom mig. Och för mig handlar det om att rikta sin kommunikation till du:et – i alla relationer. Alltför mycket fokus på jag:et leder ofta bort från allt det fina i världen.

Medverkande: Mikael Lyander (inspelning, mixning och mastring), Rune Gardell (musik, produktion/arrangemang, orgel och körsång), Adam Alvermark (gitarr), Thomas Söderlund (trummor), Roland Löfqvist Sommestad (bas), Magnus Thorell (arrangemang och trumpet), Magnus Fahlén (trombon), Jonas Granberg (saxofon), Cecilie Larsson (foto och bildredigering), Bosse Carlgren (gutamålsstöd), Ingrid Wahlgren (gutamålsstöd) och jag (text, musik, produktion och sång).

Svensk låttext:

BARA DU

Du – bara Du.
ingen är som du.
Här – här för mig.
Tack – jag – Du – vi finns till.

Springer, bara framåt.
Jag slarvar, hinner inget.
Vart är jag egentligen på väg?

Där – där står Du.
Väntat hela tiden.
Envis som en gammal vän.

Du – bara Du.
ingen är som du.
Här – här för mig.
Tack – jag – Du – vi finns till.

Dig måste jag fira,
varje dag som jag vaknar.
Du är den som håller mig kvar.

En dag ska vi leva,
nära, tätt och stilla,
gå i blom, för världen – den är vi.

Du – bara Du.
ingen är som du.
Här – här för mig.
Tack – jag – Du – vi finns till.

Du – bara Du.
ingen är som du.
Här – här för mig.
Tack – jag – Du – vi finns till.
Tack – jag – Du – vi finns till.

 

Låtsläpp 31/3 2021

När bandet Grymlings spelade in ”Där gullvivan blommar” på Gotland 1990 var Micke Lyander inspelningsledare. Trettio år senare har det hänt igen, fast med andra musiker och på gutamål. Under denna process sökte jag och produktionsbolaget ”The line” filmstöd för att göra en dokumentär om låten eftersom Micke Lyander var med just den natten när Pugh Rogefelt skrev texten. Men tyvärr lyckades vi inte inbringa tillräckligt för att göra verklighet av denna dröm. Och förmodligen hade nog inte Pugh orkat; han var redan riktigt krasslig då. Men nära vännen Hasse Tholin spelade upp den för honom och vi alla iblandade fick godkänt; han gillade den. RIP, fina Pugh – tack för dina underbara ord och härliga musikalitet.

Solist är Philip Jalmelid, Gotlands uppmärksammade musikalstjärna. Och när han i studion sjöng textraden ”Ei sin teilige unggdom ingen vändar si sum. Men ei mitt´n av leive för n reik åldardom…” tittade Micke och jag på varandra och fick ståpäls samtidigt. Pughs text i kombination med Philips stämma – på gutamål… Puh, det var något väldigt speciellt.

Medverkande: Micke Lyander (produktion, inspelning, mixning, mastring och körsång), Josef Karnebäck (arrangemang, bas, slagverk och körsång), Erik Ronström (arrangemang, gitarr, piano och körsång), Ingrid & Tommy Wahlgren (gutamålsstöd), Peter Adbro (bildredigering) och jag (produktion och foto).

Gutamålstext (av Las Jacobsson):

GULLVIVU

Där jär kväldar bei strandi, soli sänkar si ner.
Yvar glindrenes vattn, star ett färgars spel.
När ja gar haim ei nati u jag båigar mitt knäi,
just där gullvivu blåmmar, far jag veile mein själ.

Sei hur äsktrei knuppes, sei hur aiki far blad.
En pukett skall jag plukke, för ti gäre di glad.
De skall löjse u dufte ei din sivkammare.
Just där gullvivu blåmmar, far däu ro ei dein själ.

Där jär härlit ti bygge – lägge stain uppa stain.
Känne fruktar sum tyngar – fra a gröinskenes grain.
Lätte lejvs-lugen brinne – fastän teimen jär sain.
Men de leile u enkle sum ja vårdar så väl,
sum är mäktut ti täme, har en plass ei mein själ.

Ei sin teilige unggdom ingen vändar si um.
Men ei mittn av leive, för n reik åldardom,
finns de stundar ti gåime ei sein djaupaste saud.
Sum när gullvivu blåmmar, far a själ ei naud.

Isse snaikstu skall slukkne, isse leiv skall förgas.
Men sum lindringg ei hjärte, jär väl tanken tillfas.
Att ei släktlid tibakas, ei släktlid framför,
just där gullvivu blåmmar, finns de tröst för a själ.

Där jär härlit ti bygge – lägge stain uppa stain.
Känne fruktar sum tyngar – fra a gröinskenes grain.
Lätte lejvs-lugen brinne – fastän teimen jär sain.
Men de leile u enkle sum ja vårdar så väl,
sum är mäktut ti täme, har en plass ei mein själ.