Sedan barnsben har jag velat skriva låttexter och tonsätta dem. Men jag vågade inte ta steget in i den världen som ung. Efter att jag utbildade mig till musiklärare, gav det mig redskap till att förstå melodiernas inre struktur. Därefter har jag sakteliga tagit mod till mig att närma mig hantverket samt tagit steget att förmedla min inre röst.

Under de senaste åren har jag samarbetat med ungdomsvännen Mikael Lyander som driver Sandkvie studio i Visby. Det har resulterat i några låtar nu. Min tanke är att både skapa och ge ut sköna låtar som sjungs på gutamål (den gamla gotländska dialekten).

Låtsläpp 27/8 2021

Att hamna på Spotify för första gången som kompositör, textförfattare och artist på en och samma gång – är det något speciellt? Jo, (som en gotlänning säger) det är det nog allt. Fast det var nog ännu mer speciellt att göra sin första inspelning (under annandag jul 2019). Det är en än högre målstolpe att se tillbaka på: Sandkvie studio i Visby var bokad hela dagen. Fin lunch var hämtad från Jessens saluhall och grabbarna i bandet ”Falkes 2.0” var på plats. Under de första timmarna när vi skulle installera oss i teknikens värld, tittade Micke Lyander på mig och sa ”Shit, Ako – kan du fatta detta?”. Nej, det är knappt att jag fattar det än. Det är tur att det finns ordentligt dokumenterat.

 

 

Låtsläpp 31/3 2021

När bandet Grymlings spelade in ”Där gullvivan blommar” på Gotland 1990 var Micke Lyander inspelningsledare. Trettio år senare har det hänt igen, fast nu har Micke spelat in den tillsammans med musikerna Josef Karnebäck och Erik Ronström – översatt på gutamål av Las Jakobsson. 

Solist är Philip Jalmelid, Gotlands uppmärksammade musikalstjärna. Och när han i studion sjöng textraden ”Ei sin teilige unggdom ingen vändar si sum. Men ei mitt´n av leive för n reik åldardom…” tittade Micke och jag på varandra och fick ståpäls bägge två. Pugh Rogefelts underbara text, med detta arrangemang och med Philips stämma på gutamål… Puh, det var stort.

Lyssna och njut! Det gör jag – alla dagar i veckan.