Sedan barnsben har jag velat skriva låttexter och tonsätta dem. Men jag vågade inte ta steget in i den världen som ung. Efter att jag utbildade mig till musiklärare, gav det mig redskap till att förstå melodiernas inre struktur. Därefter har jag sakteliga tagit mod till mig att närma mig hantverket samt tagit steget att förmedla min inre röst.
Under de senaste åren har jag samarbetat med ungdomsvännen Mikael Lyander som driver Sandkvie studio i Visby. Det har resulterat i några låtar nu. Min tanke är att både skapa och ge ut sköna låtar som sjungs på gutamål (det gamla gotländska språket).
Låtsläpp 3/2 2023
I sin profession strävar man ju efter att göra så stora och många förbättringar som möjligt; det är ju inspirerande och ger en vardagliga kickar. Men att dessutom kunna skapa utveckling på en politisk nivå, är för mig något höjt över det normala. Dock är det sammanhanget invecklat och i mina ögon rejält segt. När det slog mig att jag kunde skriva egna medborgarförslag utifrån en egen liten granskning – gav det mig idéer att knyta ihop det med mitt musikskapande.
”Astäuar” (grannar) är ett sådant försök, att skapa bättre förutsättningar för härbärget i Visby att säkerställa en välfungerande personalstyrka; att Region Gotland inkluderar alla medborgare i sin budget, även de hemlösa.
Låtsläpp 22/9 2022
Att skriva en begravningslåt är svårt; det kan ju bli hur tungt som helst att härbärgera samtidigt som det ska komma något givande ur processen.
Men utifrån de tröstande orden ”Får jag lov min vän, en sista dans med dig? Får jag lov min vän, sista dansen nu?” som kom till mig, kunde jag hitta ett fint möte som inte svärtades ned av det oändligt sorgliga. Därtill gjorde jag sedan verserna i nynnande form för att tillåta personliga tankar om den avlidne.
Denna visa framfördes för allra första gången under Sven Sjögrens minnesstund i Lummelunda kyrka den 12 juli 2022 på Gotland. Och den förekommer även i SVT-dokumentären ”Vad hände med Sjögren?” både i del 1 som 2.
Låtsläpp 22/9 2022
Under försommaren 2022 blev jag kontaktad av filmregissören David Andersson. Det resulterade i att jag skrev två låtar till SVT-dokumentären ”Vad hände med Sjögren?” – berättelsen om Gotlands största mordgåta. I första delen hörs främst denna i olika instrumentala delar. Texten kom inte med, så den skjuter jag gärna fram här:
”Däu va den sum to ei sakar, u to mei uss fram.
Lyssne pa di ård sum säggdes, baldred inte sen.
Sen gräusedes din väg för alltut, u däu kum int´haim
De hände aventvärt u nemar men så langgt fran uss.
Ettar har vör laite noge u söikt mei sokenhjälp.
Sakn´samhait´n har vart ivi, bad ei teid u frid.”
Låtsläpp 21/6 2022
Efter 30 år på fastlandet är jag tillbaka, återvändande till min underbara hemstad. Var eller varannan dag promenerar jag runt i denna unika plats på jorden. Tidigt i livet fascinerades jag av allt stort, smått och allt vackert. Jag har kommit på att jag nog alltid har uppfattat allt innanför ringmuren som mitt och känt mig oerhört rik inombords.
”Deine häus blai fassad´n
Deine grända laida mi
U deine rosar speira ei mi
U stainbuldar – jär mein grund”
(Dina hus blev fasaden
Dina gränder leder mig
Och dina rosor spirar i mig
Och kullerstenar – är min grund)
Låtsläpp 27/8 2021
Att hamna på Spotify för första gången som kompositör, textförfattare och artist på en och samma gång – är det något speciellt? Jo, (som en gotlänning säger) det är det nog allt. Fast det var nog ännu mer speciellt att göra sin första inspelning (under annandag jul 2019). Det är en än högre målstolpe att se tillbaka på: Sandkvie studio i Visby var bokad hela dagen. Fin lunch var hämtad från Jessens saluhall och grabbarna i bandet ”Falkes 2.0” var på plats. Under de första timmarna när vi skulle installera oss i teknikens värld, tittade Micke Lyander på mig och sa ”Shit, Ako – kan du fatta detta?”. Nej, det är knappt att jag fattar det än. Det är tur att det finns ordentligt dokumenterat.
Låtsläpp 31/3 2021
När bandet Grymlings spelade in ”Där gullvivan blommar” på Gotland 1990 var Micke Lyander inspelningsledare. Trettio år senare har det hänt igen, fast nu har Micke spelat in den tillsammans med musikerna Josef Karnebäck och Erik Ronström – översatt på gutamål av Las Jakobsson.
Solist är Philip Jalmelid, Gotlands uppmärksammade musikalstjärna. Och när han i studion sjöng textraden ”Ei sin teilige unggdom ingen vändar si sum. Men ei mitt´n av leive för n reik åldardom…” tittade Micke och jag på varandra och fick ståpäls bägge två. Pugh Rogefelts underbara text, med detta arrangemang och med Philips stämma på gutamål… Puh, det var stort.
Lyssna och njut! Det gör jag – alla dagar i veckan.